Door kleine handelingen of het aanpassen van gewoontes kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen. Wij delen vandaag opties die weinig geld kosten en voor vrijwel iedereen toe te passen zijn.

Tip 1. Apparaten uit en niet op stand-by.

Zet u alle apparaten uit en niet op stand-by dan kunt u gemiddeld €95 per jaar besparen. Alle apparaten in uw huis die op stroom werken, verbruiken namelijk ook energie als deze op stand-by staan.

Tip 2. Zet de verwarming op 15 graden tijdens het slapen

Een hoge temperatuur tijdens het slapen is namelijk niet alleen slecht voor je portemonnee maar ook voor je gezondheid! Onderzoekers beweren dat slaapproblemen vaak ontstaan door een te hoge lichaamstemperatuur. Ons lichaam koelt zich namelijk af om te slapen. Warm jij de ruimte op, dan kan het lichaam zich niet meer afkoelen en raak je niet in een diepe slaap.

Handig om te weten: als jij in een koudere ruimte slaapt moet je lichaam harder werken om warm te blijven en verbrand je dus meer. Dat is nog eens een makkelijke manier om die extra kilo’s kwijt te raken.

Tip 3. Zet de verwarming overdag of tijdens het slapen niet uit

Het is goed voor je gezondheid en portemonnee om de verwarming laag te zetten, maar zet je deze uit dan kost het veel energie van de cv-ketel om op te starten. Zet de verwarming dus alleen uit als je een langere periode niet thuis of niet in die ruimte bent.

Tip 4. Gebruik een energiemanager

Een energiemanager vertelt u precies hoeveel energie u gebruikt. Zo komt u erachter waar u veel geld aan uitgeeft en waar u het meest op kan besparen.
U kunt het verbruik zelf registreren en bijhouden op een website/app of een apparaat in uw huis installeren dat het verbruik registreert.

Tip 5. Thermostaat een graadje lager

Het is wellicht niet wat je wilt horen, maar de thermostaat een graadje lager dan je gewend bent bespaart je jaarlijks tussen de 60 en 100 euro. En ben je gewend geraakt aan een graadje lager, dan is dit ook nog eens beter voor je lichaam en welzijn!

Tip 6. Thermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan uit

Zet de verwarming een uur voor vertrek of een uur voordat u naar bed gaat uit. De warmte blijft gedurende dit uur in uw ruimte waardoor u geen comfort verliest, maar wel energie bespaart.

Tip 7. Tochtstrips

Door het ontsnappen van warmte of het binnenkomen van koude lucht moet u meer stoken. Plaats daarom tochtstrips achter de brievenbus, onder (tussen) deuren en in raamkozijnen.

Tip 8. Energie-besparende douchekop

Een zuinige douchekop verlaagt de doorstroomsnelheid en voegt lucht toe om de gewenste temperatuur te behalen. Let er wel op dat deze zo zuinig is als het minimale aantal water dat een boiler kan leveren. Stel bijvoorbeeld het volgende:

  • Het minimale vermogen van een boiler is 20 liter water per minuut.
  • Het minimale vermogen van de douchekop is 8 liter water per minuut.
  • In dit geval zal douchekop alsnog 20 liter water per minuut gebruiken.
  • Hierdoor wordt dus een deel efficiëntie van de douchekop niet gebruikt.
Tip 9. Overstappen

Door concurrentie op de markt veranderen prijzen vaak. Heeft u langer hetzelfde contract dan is er bijna altijd wel een goedkoper contract bij een concurrent te vinden. Energievergelijkers maken het makkelijk om de beste prijs voor uw behoeften te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.energieprijzenvergelijken.com om erachter te komen hoeveel u kunt besparen!

Tip 10. Radiatorfolie

Een radiator wordt bijna altijd tegen de muur geplaatst. Hierdoor verdwijnt er veel warmte in de muur. Door het aanbrengen van radiatorfolie komt deze warmte weer in de ruimte, waardoor u minder hoeft te stoken. Dit kan een gemiddeld huishouden tot honderd euro per jaar besparen. Het kost je ongeveer 30 minuten en een aantal tientjes, afhankelijk van het aantal radiatoren en het gebruikte materiaal.