Op zoek naar een nieuwe cv-ketel? Dan moet u aan veel dingen denken. Nog makkelijker is het invullen van de ketelkiezer. Na het beantwoorden van 7 vragen weet u direct welke cv-ketel u nodig heeft en hoeveel deze ongeveer zal kosten. Vul de ketelkiezer in.

Factor 1. Combi- of solo ketel?

Een soloketel zorgt alleen voor verwarming in huis. Wilt u met de cv-ketel ook warm water regelen, dan kiest u voor een combiketel. De meeste huishoudens hebben tegenwoordig een combi-ketel. Deze zorgt in de meeste gevallen voor lagere energiekosten en is veiliger in gebruik.

Veel websites geven aan dat uw energierekening lager wordt als u een boiler of geiser gebruikt met een soloketel, dit klopt vaak niet! Een geiser  verbruikt namelijk 60 m3 aardgas per jaar en aardgas is uiteraard duurder dan stroom. Daarnaast staat een boiler altijd aan, wat u een hogere energierekening oplevert. Als laatste heeft u ook nog eens twee aparte onderhoudscontracten nodig: eentje voor de boiler of geiser en eentje voor de cv-ketel.

Ook is een geiser minder veilig doordat het systeem een open verbrandings toestel heeft, het wordt daarom aangeraden deze te vervangen.

Factor 2. Doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat?

Bij een combiketel moet u een keuze maken tussen een doorstroommodel en een ketel met een voorraadvat.

Een ketel met een  voorraadvat zorgt ervoor dat het water continue verwarmd wordt. Deze gebruikt dus ook energie om het water warm te houden als de kraan niet openstaat. Daarom kost deze ketel meer energie.

Het doorstroommodel verwarmt het water pas als u de kraan opendraait en is daardoor zuiniger. Doordat wij alleen A-kwaliteit leveren verwarmen onze doorstroommodellen altijd binnen vijf seconden al warm water vanuit de cv-ketel. De cv-ketel kunt u zelf instellen op comfort of economisch. In de comfort stand verbruikt de ketel meer maar heeft u sneller warm water. In de economische stand verbruikt de cv-ketel minder maar heeft u minder snel warm water.

Factor 3. Capaciteit/vermogen

U heeft voor een temperatuur van 20 o C gemiddeld* 50 watt per m3 nodig. Om 100 m3 te verwarmen tot 20 graden heeft u dus bijvoorbeeld 5 kilowatt (5000 watt) nodig.
* Aan de hand van de grootte van uw huis en de staat van isolatie kan dit sterk verschillen. Om zeker te zijn van een goede aankoop gebruikt u de eerder genoemde offertetool.

Om energie te besparen is het ook handig te kijken naar het minimale vermogen. Dit is dus hoeveel vermogen de cv-ketel minimaal nodig heeft om warmte te produceren. Vooral als u een klein en goed-geïsoleerd huis heeft kan u dit veel geld besparen.

Factor 4. CW-waarde

Op de cv-ketel staat altijd een label met daarop onder andere de CW-waarde. Deze bepaalt hoeveel liter water van 60 oC en 40 oC de cv-ketel per minuut kan produceren. Om uw zoektocht makkelijker te maken kan u de onderstaande tabel aanhouden. Bron: http://www.hoe-koop-ik.nl/

Factor 5. Energiezuinigheid en energielabel

Middels innovatie zijn ketels steeds efficiënter geworden. Conventionele ketels zijn verouderd en worden ook bijna niet meer verkocht. Zij hebben een rendement van 70 tot 80%. Dit betekent dat 20 tot 30 procent van de opgewekte warmte verspilt wordt.Een energielabel wordt meestal bepaald door het type cv-ketel. Zo scoort een HR-ketel bijna altijd een A en scoort een HR-ketel met in combinatie met een zonneboiler zelfs een A++.

VR-ketel
Een VR-ketel, ketel met verhoogd rendement, behaalt gemiddeld een rendement van 87%.

HR-ketel
Een trede hoger is de HR-ketel, een ketel met hoog rendement. Deze ketel gebruikt de warmte van de rookgassen (die normaal door de schoorsteen verdween) om het koude water voor te verwarmen. Hierdoor behaalt een HR-ketel gemiddeld een rendement van 107%. Deze ketel moet aangesloten worden op het riool, omdat er een afvoer voor condenswater nodig is.

UHR-ketel
Als laatste is er sinds relatief kort geleden een UHR cv-ketel op de markt. Deze werkt in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp trekt warmte van buiten naar binnen en bespaart zo veel energie. Deze behaalt een rendement van 140%.

Factor 6. De prijs van een cv-ketel

Bij de aanschaf van een cv-ketel moet u aan verschillende dingen denken: aanschafprijs, installatiekosten, energieverbruik en onderhouds- en reparatie kosten.

Al onze producten staan inclusief de installatiekosten vermeld. Daarnaast bieden wij alleen A-producten aan en heeft u hierdoor minder energiekosten en minder onderhouds- en reparatiekosten. Een systeem met een lage aanschafprijs kan hierdoor op de lange termijn meer kosten dan een systeem met een hogere aanschafprijs. Daarnaast raden wij altijd installatie van een erkende installateur, omdat een verkeerd geïnstalleerde cv-ketel veel gevaar voor uw gezondheid riskeert. Lees er hier meer over (link koolstofmonoxide)

Factor 7. De thermostaat

Bij een thermostaat zijn er twee dingen waar u op moet letten: modulaire vs. ‘aan-uit’ schakelaar (elektrisch of analoog) en een mogelijkheid tot zonecontrole.

Een aan-uit schakelaar draait op vol vermogen totdat de gewenste temperatuur behaald is en gaat daarna op lager vermogen draaien. De temperatuur wordt hierdoor hoger dan gewenst, omdat de radiator nog lang te warm blijft. Dit kost meer energie dan nodig is. Een modulaire thermostaat houdt bij hoeveel energie er nodig is om tot de gewenste temperatuur behaald wordt. Hierdoor wordt er minder tot geen energie verspild.

Zonecontrole geeft u een mogelijkheid om verschillende kamers op verschillende temperaturen te verwarmen, of bepaalde kamers wel te verwarmen en andere niet. Dit geeft u een fijnere binnentemperatuur door het gehele huis en bespaart energie.

Factor 8. Geluid

De meeste cv-ketels zijn stil. Toch is het aan te raden om de meest stille cv-ketel te kiezen, vooral als de cv-ketel in een slaapvertrek komt te staan. Het geluid varieert van 40 tot en met 60 dB. 40 dB is te vergelijken met gefluister, terwijl 60 dB te vergelijken is met een wasmachine.

Factor 9. Afmetingen

Een cv-ketel is meestal niet heel groot, maar toch is het in veel gevallen raadzaam te weten hoe groot de cv-ketel maximaal mag zijn.

Bespaar uzelf de moeite!

Na het beantwoorden van 7 korte vragen weet u direct welke cv-ketel u nodig heeft en hoeveel dit ongeveer zal kosten. zo hoeft u niet alles te weten over cv-ketels, maar krijgt u toch de meest optimale cv-ketel in huis. Vul de ketelkiezer in.