Het is deze zomer erg warm weer in Nederland. De zon schijnt heel de dag en er is sinds 15 juni geen spatje regen gevallen in ons kikkerlandje. Binnenkort gaat u lekker op vakantie naar Frankrijk, Spanje of misschien wel Griekenland. Even weg van de dagelijkse bezigheden bij u thuis. Aan de verwarming in uw huis moet u dan al helemaal niet aan denken. Logisch, maar wist u dat u kunt besparen door slim om te gaan met uw CV-ketel deze zomer? Door een paar dingen even aandacht te geven kunt u met een vertrouwd gevoel op vakantie.

Tip 1. CV-ketel laten onderhouden bespaart geld

In de zomerperiode aan de verwarming denken wilt niemand. Toch gebruikt u dag in dag uit uw CV-ketel om te douchen of het zwembad in de achtertuin te vullen. Zonder er echt bij na te denken gebruikt u alsnog warm water, een stuk minder dan in de winter dat wel. Daarom is het erg slim om onderhoud uit te voeren in de zomer. Het gebruik van de ketel gaat in de herfst een stuk omhoog. Hierbij ontstaan de meeste problemen rond de CV-ketel. Om deze problemen voor te zijn is het slim om onderhoud uit te voeren in de zomer. U kunt de probleem voortijdig aanpakken, want voorkomen is beter dan verhelpen. Wat niet veel mensen weten is dat het in de zomer periode een stuk rustiger bij de installateurs. Hierdoor kunnen zij u eerder en beter te hulp staan. Het slimste is dus om eind juli, begin augustus een afspraak te maken. Dat betekent dat u bij terugkomst van de alles gereed is voor de herfst.

Tip 2. De temperatuur van de ketel omlaag zetten, NIET uit

Zoals al eerder is geschreven, de meeste problemen ontstaan rond het begin van de herfst. De CV-ketel wordt dan sinds een lange periode weer aan gezet. Tijdens de periode dat hij uitstaat kunnen er problemen zijn ontstaan die veel kosten met zich meebrengen. Het is daarom slim om de CV-ketel aan te laten op een lage temperatuur. Een goede warmte is rond de 16/17 graden. Hierdoor blijft de CV-ketel aanstaan, maar zal weinig tot geen kosten met zich meebrengen.

Wat nog slimmer is, is uw CV-ketel op de zomerstand te zetten. Het kan namelijk zo zijn dat te verwarming aangaat, terwijl dit helemaal niet de bedoeling is. De zomerstand zorgt ervoor dat het tapwater in uw CV-ketel wel warm blijft, maar zal uw huis niet verwarmen. De ketel blijft wel actief, maar gebruikt minimale energie.

Tip 3. Op tijd uw CV ketel laten vervangen

Met een vertrouwd gevoel de herfst in wilt iedereen. Daarom is het belangrijk om uw CV-ketel op tijd te laten vervangen. Wanneer dat is ligt aan het gebruik van uw verwarming. Over het algemeen zijn CV-ketels die 12 jaar of ouder zijn aan vervanging toe. Om niet een hele dag in de kou te zitten, is het slim om de CV-ketel in de zomer te laten vervangen. U heeft dan ruim de tijd om een nieuwe, geschikte ketel en de beste installateur uit te zoeken

Wat voor een onderhoudsbeurt geldt, is natuurlijk ook van toepassing op vervanging. De installateurs hebben het in de zomermaanden een stuk rustiger. Daardoor kunnen ze u eerder en beter helpen dan in de drukke wintermaanden. U zult namelijk altijd zien dat wanneer het kwik het laagst staat, uw CV-ketel het begeeft en u in de kou zit. Wees daarom slim en ga met een vertrouwd gevoel op vakantie!