Uw huis verwarmen kan over het algemeen op twee manieren; vloerverwarming of radiatoren. Voor ieder systeem zijn hele specifieke voor- en nadelen te benoemen. Zo kan vloerverwarming een aangename manier van verwarmen zijn. Zeker in de winter zijn warme voeten comfortabel. Toch kleven er altijd gezondheidsvragen bij dit type verwarming. Aan de andere kant kunnen radiatoren voor architecten een hinder in hun vrijheid. Ze moeten immers verwerkt worden in het interieur. Welk van de twee is nu het best?

Voordelen van vloerverwarming

1.       Lagere stookkosten

Een vloerverwarming verwarmt op een watertemperatuur dat rond de 30 graden is. Deze lage temperatuurverwarming betekent dat er een stuk minder energie nodig is om deze temperatuur te bereiken dan radiatoren, welke een hogere watertemperatuur vereisen. Hierdoor is het dus mogelijk om een heerlijk, warme kamertemperatuur te hebben zonder hoge kosten.

2.       Behaaglijke stralingswarmte

Vloerverwarming is een systeem dat de meest ideale verwarming benadert. Dat wil zeggen een comfortabele stralingswarmte tot op het leefniveau 24 graden. Naarmate de warmte hoger in de ruimte gaat, zal de temperatuur afnemen, tot aan het plafond rond de 16 graden. Bij het gebruik van radiatoren is dit net omgekeerd, dus bij het plafond warm en bij de grond koud. Wanneer het plafond erg hoog is, is de beste verwarmingsmethode vloerverwarming.

3.       Ruimte besparing

Doordat de vloer verwarming in de vloer verwerkt is kunnen radiatoren uit uw woning blijven. Dit betekent niet alleen ruimte besparing, maar u kunt daardoor ook gebruik maken van grote ramen en een hoog plafond.

4.      Geen droge lucht

Doordat, zoals hiervoor is beschreven, de temperatuur vanaf de grond vandaan komt is erg geen luchtcirculatie. Bij radiatoren is dit wel, omdat de warme lucht opstijgt en koude weer daalt. Geen luchtcirculatie betekent geen droge lucht. Het gevolg hiervan is dat de luchtvochtigheid niet verandert door de luchtomloop. Een andere bijkomend voordeel van het voorkomen van luchtcirculatie is dat het geen gevolgen heeft voor uw behang.

Voordelen van radiatoren

1.       Goedkoper dan vloerverwarming

Het verwarmen van uw woning via radiatoren is budgetvriendelijk. Ze zijn zeer snel en eenvoudig te installeren. Daarnaast liggen de materiaalkosten lager.

2.       Dezelfde temperatuur met minder radiatoren

Vanwege de nieuwste ontwikkelingen binnen de verwarming branche, zoals verbeterde isolatie van woningen en precieze berekeningen van verwarmingen, kan men met een minimum van radiatoren uw woning perfect verwarmen. Bij het plaatsen van vloerverwarming zijn dure bouwtekeningen, een verhoging van de vloer en bijkomende extra isolatie nodig. Voor radiatoren is dat allemaal niet van belang.

3.       Mooi en veelzijdig

Gebogen en hoekradiatoren, verticale wand- en plafondmontage, ingebouwd kraanwerk zonder zichtbare aansluitingen zijn voorbeelden van de huidige mogelijkheden van radiatoren. Bovendien zijn alle RAL-kleuren beschikbaar. Ook kunnen spiegels worden geïntegreerd met radiatoren. De leidingen van radiatoren kunnen worden weggewerkt in de klassieke chape of wanden zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Mits samenspraak met de architect, zijn radiatoren perfect te integreren in om het even welk interieur of concept. Mede door de veelzijdigheid van de productie kunnen radiatoren erg mooi in uw kamer staan.

4.      Verschillende afmetingen

Door het spelen met afmetingen, vormen en kleuren kan u of de architect genieten van een totale vrijheid of accenten leggen met bovenvermelde mogelijkheden zonder afbreuk te doen aan het concept.