‘Van het gas af’, ‘gasloos verwarmen’ en ‘CO2-reductie’ . Het nieuws staat er vol mee. Onze aarde wordt namelijk aangetast door de hoeveelheid gas die wij vragen om onze ruimten en tapwater te verwarmen. Door helemaal van het gas af te gaan of een tussenstap te nemen kan elk huishouden bijdragen aan het behoud van onze aarde. Een warmtepomp draagt hier aan bij.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt uitsluitend stroom om een ruimte te verwarmen en warm water te leveren. Door middel van koudemiddel wordt warmte op gevangen en in de woningen afgeleverd. Het koudemiddel zit aan de kant van de bron en wordt verdampt door de warmte van de bron. Vervolgens wordt de warme damp gepompt naar een ander deel in het systeem. Hier gaat het condenseren en staat het zijn warmte af. Met deze warmte kan vervolgens de ruimte verwarmd worden.

Het principe van een warmtepomp schematisch uitgelegd

Een voordeel van koudemiddel is dat het al bij een lage temperatuur kookt. Hierdoor kan de installatie ook bij een lage temperatuur warmte uit de omgeving onttrekken.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn twee verschillende manier om warmte uit onze omgeving te onttrekken: een installatie die warmte onttrekt uit de lucht en een installatie die warmte uit het water in de aarde gebruikt. Ook kunt u kiezen voor een goedkopere optie: de hybride warmtepomp. Hierbij gebruikt u grotendeels de warmtepomp, de cv-ketel kan extra vermogen leveren om aan de warmwater vraag te voldoen.

Hybride warmtepomp

Een eerste stap is het verminderen van het gasverbruik. Met een hybride warmtepomp wordt een deel van het gasverbruik vervangen door de warmtepomp die op stroom werkt.

Warmtepomp links, cv-ketel rechts

Water/water warmtepomp

Bij deze methode wordt er in de bodem geboord naar een warmwaterbron. De warmte wordt uit dit water onttrokken en gebruikt om de woning te verwarmen. In grote lijnen zijn er twee verschillende manieren in hoe de leidingen worden aangelegd: met een open bron of met een gesloten bron.

Open bron

Met een open bron wordt het warme water uit de bron gepompt. Het koude water uit de woning wordt daarna weer de bron in gepompt.

De werking van een water/water warmtepomp met een gesloten bron

Gesloten bron

In een gesloten bron worden lussen in de bodem geïnstalleerd. De bron wordt gebruikt om het water in de leidingen te verwarmen.

De werking van een water/water warmtepomp met een gesloten bron

 

Lucht/water warmtepomp

Met deze warmtepomp wordt warmte uit de lucht onttrokken. Het nadeel is dat de warmtepomp minder warmte uit de lucht kan onttrekken als het echt koud is. De water/water warmtepomp bijvoorbeeld heeft hier weinig tot geen last van, omdat de bron onder de grond zit en niet door de kou aangetast wordt.

De werking van een lucht/water warmtepomp

De werking van een lucht/water warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp

Een andere manier is om de warmte uit de buitenlucht te gebruiken om direct de ruimte te verwarmen. De warmte uit de buitenlucht verwarmt het koudemiddel in de installatie. De ruimte wordt vervolgens verwarmd met de warmte van het koudemiddel. Deze installatie lijkt veel op een airconditioning systeem en kan ook ingezet worden om te koelen.

De werking van een lucht/lucht warmtepomp

Kosten van een warmtepomp

Het aanleggen van leidingen is een grote investering en is daarom alleen haalbaar als het een collectief woningen of een groter bedrijf betreft. Individueel is een lucht/water- of lucht/lucht rendabel. De regering geeft zelfs subsidies om deze investeringen te motiveren. Hoeveel dit is kunt u in deze pdf vinden: Was-Wordt lijst Warmtepompen subsidiebedragen 2017 en 2018 22-12-2017. Hieronder een beter beeld van wat een warmtepomp kan kosten. Afbeelding van het NRC, onderzoek gedaan door Milieu Centraal.

Een water/water warmtepomp met een gesloten bron zorgt voor 60% CO² reductie, kost €8.500 – €19.500 en je kunt een subsidie van €2.500 – €3.400 ontvangen

Een hybride warmtepomp behaalt een CO² reductie van 35%, kost u €3.600 – €4.600 en u kunt €1.500 tot €1.800 subsidie ontvangen

Een lucht/water warmtepomp zorgt voor 50% CO² reductie, kost €6.500 – €14.000 en u kunt een subsidie van €1.300 – €2.500 ontvangen

Meer informatie

Roveco is een installateur van verwarming en rookgasafvoer, gevestigd in Bergschenhoek. Wij helpen u graag met het realiseren van een veilige installatie voor meer wooncomfort. Wij werken voor bedrijven, particulieren en woningbouwverenigingen. Heeft u vragen (over de warmtepomp)? Wij gaan graag met u in gesprek! Klik hier voor meer info over Roveco of neem contact op via 088 4009 600 of .